Trauma en ademcoaching
Trauma klinkt zwaar. Dat kan het zeker zijn, maar dat hoeft niet. Eigenlijk alle vervelende (onverwerkte) ervaringen uit het verleden waar je nu nog de gevolgen van ondervindt, noemen we trauma. Ons zenuwstelsel kan het niet verwerken. En of je nu wilt of niet, we hebben er allemaal mee te maken. Het hoort bij het leven. Adem kan je helpen hier grip op te krijgen en het alsnog te verwerken.
Als jong kind zijn we levendig en speels, we nemen het leven helemaal. We ademen onze longen vol in en vullen elke porie, elke cel van ons lichaam met zuurstof. De adem heeft nog vrij spel. We zijn één met onze adem en de adem één met ons. Langzaam verandert dit. Als volwassene is het niet voor iedereen makkelijk om de onbevangenheid van een kind te voelen.
Al heel jong krijgen we met trauma te maken, soms zelf al in de baarmoeder of tijdens de geboorte. Als je bijvoorbeeld heel snel bent geboren of na de geboorte meteen bij je moeder weggehaald, heeft dit effect op hoe jij nu in het leven staat. Anna Verwaal heeft daar veel onderzoek naar gedaan. Ook als jong kind maak je van alles mee wat angstig of bedreigend voor je is. Deels omdat je het nog niet begrijpt.
“We kunnen onderdrukte heftige emoties niet verwerken als we niet een voldoende sterke ‘container’ hebben om ze te bevatten zonder dat ze ons opnieuw overweldigen.” (Bommerez, 2022). Dat kan al zijn omdat je huilt, je ouders horen je een keer niet en je bent alleen met je verdriet. Je voelt je alleen. Als zulke ervaringen zich vaker voordoen, sla je dit op. Je zondert ze af en trek jezelf ervan weg om de emotie niet te voelen. Ik heb het hier over klein, onvermijdelijk, trauma (ontwikkelingstrauma). Trauma in deze categorie lopen we allemaal op. Natuurlijk zijn er grote trauma’s (shock trauma) die direct een imprint op je achterlaten.
95% is onbewust
Als volwassene heb je vaak geen herinnering aan situaties uit je vroege jeugd. Je was nog zo jong dat je nog geen actieve herinneringen hebt opgeslagen. Toch zijn ze wel bewaard, in je onderbewuste. Je kunt nog steeds veel last hebben van deze oude trauma’s. Iemand zegt iets en jij wordt ineens ontzettend boos of verdrietig. Je voelt het in je hele lijf, terwijl je niet weet waarom dit jou nu zo erg raakt. Dan heb je te maken met zo’n oud trauma.
95% van onze reacties komt uit het onderbewuste en zijn dus automatische responses. Oude reacties die we op een nieuwe situatie projecteren. We denken dat we reageren op een situatie, maar wat we eigenlijk doen is opnieuw de pijn voelen van een gebeurtenis ver terug in de jeugd. Onze reactie komt voort uit deze pijn. Het vervelende is, dat we er niet over nadenken. Het is een automatische respons. We denken dat we ons leven in de hand hebben, maar is dat eigenlijk wel zo? Of zijn we helemaal overgeleverd aan ons onderbewuste en onze trauma’s? Gelukkig zijn er veel manieren om aan trauma’s te werken en is er een weg terug naar ons ware bewuste zelf. Ademcoaching is er een van.
Ademcoaching
Een ademcoach kijkt naar je adempatroon. In je adempatroon zie je waar je aanwezig bent en vol vertrouwen en waar je weggetrokken bent. Weggetrokken van die delen die je niet kon of wilde voelen. Altijd vanuit het moment, vanuit het nu. Adem laat je zien waar je nu staat.
Een ademcoach nodigt je uit om weer vol te ademen. Dan raak je ook die gebieden aan waar je trauma in de vorm van spanning hebt opgeslagen, waar je bent weggetrokken. Daar zit je het cadeautje om uit te pakken. Door daar, precies daar, zacht aanwezig te blijven met je adem, mag dat deel van jou dat weggestopt zit weer zichtbaar worden. Niets hoeft weg, alles mag er zijn. Die houding geeft ruimte voor integratie. Als dat mag gebeuren verliest de emotionele lading van het trauma z’n grip op jou. Je kunt er nu naar kijken zonder de emotie te hoeven voelen. Zo kun je via jouw adem steeds een stuk dichterbij je authentieke zelf komen.
Ademcoaching en zwangerschap
De zwangerschap is een mooie tijd om bewust verbonden te ademen. Je kunt jouw levensstroom ermee openen en geblokkeerde energie bevrijden waardoor er meer zuurstof bij de baby kan komen. Je laat zelf immers meer zuurstof toe in je lijf. De adem werkt ook mee aan een diepere verbinding van moeder en baby. Bewust verbonden ademen kan zelfs gebruikt worden tijdens weeën en rustpauzes. Ook na de geboorte kan deze vorm van ademen gebruikt worden om op een hele zachte manier een baby te helpen te landen hier op aarde.