burn-out | stress | overprikkeld | irritatie | vermoeid | ademhaling | mindful leven | ademwerk | ademcoaching

Ademen is mindful leven

Iedereen kent het wel: een hoofd dat overloopt. Gedachten die over elkaar heen buitelen als jonge katjes. Onstopbaar en onvermoeibaar. Om gek van te worden. Als het af en toe gebeurt is dat niet erg, maar als je er regelmatig last van hebt, kan dat veel stress en ongemak opleveren. Tot een burn-out aan toe. In dit blog lees je hoe ademen helpt stress om te buigen naar een meer mindful leven. Want, we zijn niet onze gedachten, we zijn ook niet onze emoties en ook niet onze overtuigingen.

Veel jonge mensen ervaren al stress. Eén op de vier werknemers tussen de 18 en 34 jaar ervaart burn-outklachten (TNO, 2022) en dit neemt alleen maar toe. Maar het zijn echt niet alleen de jongeren die stress ervaren. Velen voelen zich erg druk, zijn snel geprikkeld of geïrriteerd en vermoeid. En dan hebben we het nog niet over hoofdpijn, pijnlijke spieren en maag- en darmproblemen. Dit alles zie je terug in de adem.

Ademen, we doen het zo’n 20.000 keer per dag en toch gaat het grotendeels onbewust. We letten er gewoon niet op. Tot we er last van krijgen. Dan valt de adem ineens op. Veel mensen ademen oppervlakkig, snel en hoog (in de borst). Dat zorgt voor een disbalans in het zuurstof- en koolstofdioxide-gehalte in het bloed.

Ademen brengt je in het nu

Adem brengt je onmiddellijk in het nu. Pats! Je kunt simpelweg niet gisteren of morgen ademen, alleen maar nu. Waar onze gedachten makkelijk door de tijd heen en weer zweven, van een eerdere ruzie met een collega, via de boodschappen die toch echt nog in huis gehaald moeten worden, naar de vakantie die ook al snel voor de deur staat, brengt adem ons thuis naar dit moment. Naar precies nu.

Door rustig de doorgaande stroom in- en uitademingen te volgen, wordt aandacht verlegd van de buiten- naar de binnenwereld. Alleen al hier even bij stil staan, jezelf toestaan bij de adem te verblijven, maakt dat het stiller wordt. Adem vertraagt, zonder dat je het vraagt, vanzelf. Simpelweg door aandacht. Adem in en adem uit, niks meer en niks minder, nergens vandaan en nergens naartoe. Het mooie is dat iedereen deze krachtige tool in huis heeft.

Aandacht is een spier

En natuurlijk, dit vraagt oefening. Verwacht geen wonderen. Het hoofd neemt het maar wat graag weer over. Laat denken dat het allemaal helemaal geen zin heeft of dat we het echt niet kunnen. Het hoofd trekt werkelijk alles uit de kast om ons dit te laten geloven. En toch, als we steeds weer die adem opzoeken, afdalen in ons lichaam, wordt de verandering ingezet. Je bent niet je gedachten. Aandacht is net een spier die je kunt trainen. Trainen doe je door steeds weer met aandacht te ademen en niet op te geven, wat het hoofd er ook van vindt.

Uiteindelijk wordt het steeds makkelijk om de adem te blijven volgen. Gedachten krijgen steeds minder kans of de heftigheid ervan neemt af. Het voelt steeds rustig van binnen. Ademen wordt vertrouwd en de binnenwereld steeds bekender. Het wordt steeds makkelijker om diep in je lijf aanwezig te zijn. Zo betreden we heel langzaam via het ademen een meer mindful leven. De impact van de buitenwereld wordt minder groot. Daarmee pakken we de regie van ons leven weer terug.

Wil je nog een stapje verder en jezelf nog beter leren kennen? Ontdekken waar je jezelf tegenhoudt in je leven? Meer flow ervaren? Met ademwerk kun je werken aan je vastzittende patronen. De bewust verbonden ademhaling is daar een prachtige methode voor.